Езерото Еър

Езерото Еър е разположено в централната част на Южна Австралия. Всъщност, то представлява две свързани езера. По-голямото от тях, езерото Еър Норт, е дълго 144 km. И широко 65 km то е и най-голямото езеро в Австралия. Езерото Еър Саут е дълго 465 km и е широко около 19 km. Двете езера са свързани помежду си с тесния канал Гойдер.

Площта на Еър варира в много големи граници – от 8 000 km² до 15 000 km², но средният му размер го нарежда на 19-то място в света по големина. Сред 23-те най-големи езера Еър е най-ниското – намира се на 11,8 m под морското ниво.

Най-сензационното обстоятелство, свързано с Еър, е че в него много рядко има вода. В тази част на Австралия годишното количество на валежите е по-малко от 127мм. През повечето време езерото представлява сухо дъно покрито с 20см. солена кора. Eзерото се пълни с вода веднъж на 8-10год. Рядко в две последователни години падат обилни валежи. През първата година те се просмукват в земята, а на следващата все по-малко вода се губи по пътя за езерото и то се изпълва. Сякаш от нищото изникват растения, цъфтят маргаритки и див хмел. Водата възражда заровени в калта миниатюрни водорасли и яйца на скариди. Така езерото се превръща в кипящ бульон от живи организми.

Скоро пристигат птиците, които са прелетели половин Австралия. Бреговете са осеяни с пеликани. Когато приливът на вода секне, езерото бързо се изпарява от безмилостните слънчеви лъчи.Обичайните температури тук са 40 градуса и става наситено солено. От Еър остава само спечена солена кора и земята отново се превръща в пустош. До новите дъждове.

Прочети повече ...