Микронезия (държава)

Федеративни щати Микронезия (на английски: Federated States of Micronesia) е независима, суверенна островна държава в западната част на Тихия океан и включва централните и източните части на Каролинските острови и атола Капингамаранги. Страната е разположена на 607 острова с площ 702 km2 и население 108 500 души (2006).

Въпреки, че сушата на Микронезия е доста малка - 702 km2, държавата заема около 2 600 000 km2 от площта на Тихия океан.

По всяка вероятност, Каролинските острови са заселени от пришълци от азия през второто хилядолетие пр.Хр. Паметник на древната микронезийска цивилизация се явява храмовия жречески комплекс Нан Мадол на остров Понпей, който днес е главна туристическа дестинация. Към момента на откриването и колонизирането на островите от европейците населението се намира на стадия на разложение на първобитнообщинния строй. Обществото се деляло на редица неравноправни по своето положение социални групи. На някои от островните групи възникват големи териториални обединения, макар държава все още да не е създадена.

Първите острови от архипелага са открити от испанския мореплавател Алваро де Сааведра през 1528 г. През 1686 г. Испания ги обявява за своя собственост, но не предприема никакви действия за тяхното колонизиране. През 1885 г. Германия предявява претенции към островите, като на един от островите е издигнат германския флаг. Испания веднага се обръща към международния арбитраж и избраният за арбитър папа Лъв XIII ги присъжда на Испания. След поражението в испано-американската война през 1899 г. Испания е принудена да продаде островите на Германия.

По време на Първата световна война, през 1914 г. островите са окупирани от Япония, а след приключването на войната по Версайския мирен договор са дадени официално на Япония като "мандатна територия". Японците създават на островите големи захарни плантации и провеждат активна политика на преселване на японци на Каролинските о-ви. По този начин местните жители са подложени на насилствена асимилация.

Прочети повече ...