Кирибати

Кирибати, официално Република Кирибати, е островна държава в Тихия океан. Столицата ѝ е Тарауа. Обхваща 14 атола и 18 острова, разпръснати на територия от 3 500 000 km2. Това е единствената държава в света, която е разположена едновременно в северното, южното, източното и западното полукълбо. Разстоянието между най-западната и най-източната точка на тази държава е около 4000 km (колкото от Москва до Лисабон), а разстоянието между най-северната и най-южната точка е около 2300 km (колкото от Атина до Стокхолм). Въпреки това нейната площ е само 812,4 km2, което я нарежда на 171-о място по големина от 195 независими държави.

Страната има площ 861 кв. км и е разположена в западната екваториална част на Тихия океан. Международното летище се намира на о-в Бонрики в югоизточния край, където са и новата болница и рибарниците. Сградата на парламента, централната банка, пощата и други публични сгради се намират на остров Байрики. Остров Бето е най-гъсто населеният в Кирибати. Там са пристанището, електроцентралата и затворът. Тарава е едно от най-гъсто населените места в Тихия океан, като гъстотата на населението се доближава до тази на Хонг Конг.

Безкрайни плажове, прозрачно море, пълно с риба, благо усмихнати местни жители, чийто сънлив ритъм на живот с нищо не нарушава покоя на природата - какво повече му трябва на един травматизиран от глобализираните градове съвременен турист? Всичко това може да си го намери в Кирибати - тихоокеанската островна държавица с 85-хилядно население, разположена на общо 33 атола, като 20 от тях са необитаеми. Обикновените обитатели на островите живеят в "къщи" без стени, повдигнати над земята на колове. Всички всекидневни дейности се извършват пред очите на останалите съселяни. Само когато стопаните се заемат с любов, спускат рогозки.

Въпреки че изменението на климата и покачването на нивото на световния океан представлява сериозна заплаха в дългосрочен план, в момента близо стоте хиляди жители на острова се изправят пред нов проблем – високата раждаемост и увеличаването на населението в страната.

Прочети повече ...