Планината Олгас

Скалните образувания Ката Джута в Астралия, познати още като планината Олгас, са не по-малко впечатляващи от Улуру и имат същото религиозно значение за местното население – аборигените.

Планината Олгас се намира на около 30 км. от Улуру и представлява съвкупност от 36 обли скали, които са разделени една от друга, закръглени и полирани от вятъра. Най-високата точка на Ката Джута е връх Олгас, извисяващ се на 546 метра над земята, което е с почти 200 метра повече от Улуру.

Както вече споменахме, Ката Джута е свещено място за аборигените, като името му в превод означава „много глави”. С природния феномен се свързват редица легенди, като според една от тях там живее огромната змия Уанаби, която слиза само по време на сухия сезон. Голяма част от митологията обаче е позната само на местните и не се разкрива на външния свят.

Алтернативното наименование Олга идва от едноименния връх, който е наречен на испанската кралица Олга през 1872г. от английския изследовател Ърнест Гилс. През същата година той изследвал скалните образувания Улуру и Ката Джута.

Прочети повече ...