Откриване на Австралия

Първите обитатели на Австралия били аборигените, които мигрирали там преди повече от 40000 години от югоизточна Азия.

Холандецът Абел Тасман открива остров, наречен после на неговото име — Тасмания. Експедициите на Тасман имат важно значение за изучаването на австралийското крайбрежие и потвърждават, че Австралия е отделен континент. Английските пътешественици достигат до Австралия значително по-късно (при едно от пътуванията на капитан Кук през 1770 г.).

Експедициите на английския мореплавател Джеймс Кук имат най-голямо значение за изследването на Тихия океан и заселването на европейците в Австралия и Океания.

През април 1770г. Кук пръв изследвал източния бряг на Австралия и обраслите с растителност заливи. Плавайки на север, мореплавателят открил Големия бариерен риф.

През 1774 г. открива атола Ниуе. Изминавайки над 96 000 км., Кук направил първото околосветско пътешествие от изток на запад.

Капитан Джеймс Кук допринася и за развитието на татуировките в Европа. Връщайки се от плаване през 1769г. , той донася от Таити не само думата “ tattoo “, но и “Великия Омай“ – изцяло татуиран полинезиец. Полинезиецът се превръща в сензация.

През 1770г. източната му половина е обявена за владение на Великобритания. Първоначално на 7 февруари 1788 г. е основана колонията Нов Южен Уелс.

След като САЩ обявява независимостта си, Великобритания вече няма къде да изолира престъпниците си и затова решава да изпраща осъдените далеч в Тихия океан. Първият кораб с 1500 осъдени пристига в Австралия през 1788 г. Оттогава започва изтласкването на местното население от плодородните земи към недружелюбните територии на страната.

Постепенно населението нараства и през следващите десетилетия континентът е изследван напълно. Създадени са още пет самоуправляващи се колонии.

Прочети повече ...