Растения в Австралия

Растенията (Plantae) са царство организми, включващо познати форми, като дървета, храсти, треви, лиани, папрати и мъхове, а според някои дефиниции и зелените водорасли. Точният брой на видовете растения е трудно да се определи, но в наши дни се смята, че съществуват 300-315 хиляди вида, от които основната част, 260-290 хиляди, са семенни растения.

Голяма част от континента Австралия се състои от пустиня. Околната среда е горещо и сухо , но растения и животни все още живеят там. Основните пустините в Австралия са най- Western пустинята , Great Victoria пустиня , пустинята Гибсън и Simpson пустинята . Районите за пустинни на Австралия са до голяма степен необитаеми , но има някои местни хора , които живеят в пустините . Растителен живот

Растенията, които живеят в австралийските пустини са изключително здрави . Spinifex треви живеят в повечето от пустините . След валежите , цъфти Western Desert с Triodia треви, акации и други малки храсти. Но ако няма валежи, там не е много повече от spinifex в Австралия. Австралийските пустини се различават от американските пустини , защото там не са толкова много кактуси и сукулентни растения в Австралия .

Сухата пустинна централна част от Австралия заема половината континент. Там вирее сухоустойчива растителност като например таралежова трева и акации, които подслоняват птици и насекоми. Множество пустинни бозайници прекарват деня в дупки, за да се спасят от жегата.

Таралежовата трева е трънливо растение, което расте на кръгли туфи. Приспособила се е към сухите пустинни условия с дебелата се външна обвивка (кутикула), с която задържа влага, и с яките си корени, с които поема вода от почвата. Тревата подслонява насекоми, гущери и птици.

Прочети повече ...